marți, 18 mai 2010

Cartofi cu smâtână

Ingrediente: 500-600 g cartofi, 100 ml lapte, 200 ml smântână, 25 g făină (o lingură), 30g unt, 50 g parmezan sau un caşcaval mai tare, din lapte de oaie. Cartofii, curăţaţi de coajă, tăiaţi în cuburi mai mari(3cm),se pun în apă clocotită, foarte puţin sărată (apa trebuie să-i cuprindă pe toţi)şi se fierb 15 min. Apoi se scurg de apă şi se răstoarnă într-un vas de un litru şi jumătate, uns cu unt (preferabil vas Jena). Peste cartofi se împrăştie piper proaspăt măcinat (preferabil amestec de piper alb, negru, verde şi roşu), un praf de rosmarin, busuioc, (condimente după gust). Într-un castronel se freacă făina cu laptele rece, adăugat câte puţin, ca să nu se formeze cocoloaşe; apoi se adaugă smântâna, se amestecă bine şi se deşartă totul peste cartofi, cât mai uniform (fără să se amestece). Se presară apoi parmezanul ras şi se dă la cuptor pentru câteva minute. Cănd preparatul este gata, se împrăştie deasupra lui, din abundenţă, mărar proaspăt tocat. Se serveşte cald.

Niciun comentariu: