luni, 31 mai 2010

Omletă umplută

Mai întâi voi scrie câteva reţete de umpluturi pentru omletă...
Umplutură de ciuperci
Ingrediente:
100 gr ciuperci, o ceapă de mărime mijlocie, piper măcinat, mărar, pătrunjel, telemea sau caşcacal. 
Ciupercile, bine spălate, se taie în felii subţiri. Ceapa tocată marunt se trece pentru un minut în uleiul încins, (o lingură de ulei) pe foc mic, se pun apoi ciupercile, sare  şi piper măcinat, după gust, lăsându-se să fiarbă la foc mic, acoperit, până ce scade toată apa ce şi-o lasă. Se aromează cu mărar şi pătrunjel tocat. Se poate renunţa la ceapa oarecum călită, aceasta fiind înlocuită cu frunze de ceapă verde, tocate şi adăugate când ciupercile sunt gata fierte.   Se păstrează acoperite pe un vas cu apă fierbinte, până când se pregăteşte omleta, după reţeta "Omletă simplă". Apoi se răstoarnă ciupercile pe jumătate din suprafaţa omletei, se împătureşte şi se lasă să alunece pe o farfurie. Se presară cu parmezan sau telemea sau caşcaval ras şi verdeaţă tocată. Se serveşte caldă.

Umplutură sote de mazăre
Ingrediente:
2 linguri cu vârf de mazăre boabe, 35 gr unt, 30 gr caşcaval, verdeaţă.
Mazărea, dacă este proaspătă, se fierbe în apă fierbinte, cu puţină sare, până când se moaie; se scurge bine de apă, se pun peste ea bucăţele de unt şi pătrunjel tocat. Se lasă deasupra unui vas cu apă  fierbinte, acoperită, pentru ca să se păstreze caldă, până când se pregăteşte omleta simplă. Apoi se procedează ca în reţeta de mai sus.  (Se poate folosi mazăre extrafină conservată, din cea dulce şi fragedă. În cazul ăsta se încălzeşte în apa în care a fost în cutie, după care se scurge şi se procedează ca mai sus....)

În funcţie de gusturi, ne putem folosi imaginaţia şi putem obţine cele mai delicioase umpluturi pentru omletă...
La cea din imaginea postată am făcut umplutura din cârnăciori foarte picanţi: i-am tăiat în felii subţiri, cam de 3 mm, i-am pus câteva minute într-o tigaie din teflon, fără grăsime, dar înfierbântată bine, şi după 3-4 minute erau gata rumeniţi. I-am turnat apoi, ca pe oricare altă umlutură peste omleta simplă, şi uite ce a ieşit:


Niciun comentariu: