vineri, 28 mai 2010

Omletă simplă



Ingrediente:
5-6 ouă, 50-60g unt (sau ulei), sare, piper, condimente după gust, verdeaţă..
Alegem  tigaia, ca şi dimensiuni, în funcţie de câte ouă folosim şi de grosimea pe care vrem să o aibă omleta.
Ouăle se sparg într-un castron; se adaugă un praf de sare, piper măcinat (şi alte condimente praf, după gust -eu prefer chilli!) şi cca 10 g unt topit sau moale ( cam cât o alună). Se bat bine ouăle cu furculiţa, până când compoziţia devine spumoasă ( 2-3 minute). Tigaia se înfierbântă fără grăsime, 3-4 minute, nu direct pe flacără, se adugă apoi unt sau ulei, atât cât să o acopere în strat subţire, de 1-2mm; grăsimea se va înfierbânta repede, tigaia fiind deja fierbinte. Se încearcă, picurând în tigaie puţin ou cu vârful furculiţei; dacă se rumeneşte imediat, se răstoarnă compoziţia de omletă dintr-o dată în tigaie, se lasă să se coaguleze la bază şi să se rumenească puţin, apoi se ridică de jur împrejur cu lama lată a unui cuţit ca să curgă compoziţia fluidă de deasupra sub omletă şi să se coaguleze. Omleta este gata atunci când deasupra este puţin cremoasă. Se taie în sferturi, se presară pătrunjel tocat mărunt ( sau alte verdeţuri- busuioc, mentă, mărar..) şi se serveşte imediat.
Poftă bună!


Niciun comentariu: