marți, 18 mai 2010

Socată

Ingrediente:
1 kg zahăr, 10-12 flori de soc mai mari, preferabil proaspete, dar se pot folosi şi uscate, 2 lămâi, 150 gr zahăr pentru caramelizat, 9 litri de apă


Se fierbe zahărul (1 kg) cu 3-4 litri de apă timp de 10-15 minute. Astfel, datorită zaharurilor mai simple obţinute, se realizează uşor fermentarea, fără a adăuga socatei drojdie de bere.
Se toarnă lichidul fiert într-un borcan de 1o litri ( atenţie să nu se spargă borcanul! puneţi sub el lama uscată a unui cuţit mare de bucătărie). Completaţi cu apă rece, dar fără să umpleţi borcanul complet. Trebuie să lăsaţi un spaţiu necesar fermentării.
Puneţi florile de soc, spălate in prealabil,  şi cele două lămâi tăiate, cu tot cu coajă. Bineînţeles, după ce au fost spălate...
Pentru culoare, se caramelizează 150 gr zahăr, punând zahărul într-un vas care se lasă pe foc mic numai atât cât îi trebuie să-şi schimbe culoarea, devenind maro deschis, iar deasupra se formează puţină spumă. Se stinge cu 1litru de lichid deja preparat, se lasă să fiarbă până când se topeşte caramelul, apoi se adaugă în borcan şi se amestecă cu restul lichidului. Pentru mestecat, recomandabile sunt ustensilele din lemn sau plastic.Se acoperă borcanul cu un tifon şi se lasă la fermentat în bucătărie 3-4 zile, în funcţie de temperatura camerei, timp în care, o dată pe zi, se mestecă lichidul din borcan.
După ce a fermentat, se strecoară ( trebuie o sită mai deasă) şi se pune în sticle. Se poate consuma imediat, pus la rece în frigider, sau se poate păstra chiar şi 3-4 luni, depozitând sticlele astupate într-un loc răcoros. În cazul ăsta se şampanizează.


















Socul, un minunat arbust care încântă ochiul şi vindecă trupul...deja a înflorit!!

Niciun comentariu: