luni, 31 mai 2010

Omletă umplută

Mai întâi voi scrie câteva reţete de umpluturi pentru omletă...
Umplutură de ciuperci
Ingrediente:
100 gr ciuperci, o ceapă de mărime mijlocie, piper măcinat, mărar, pătrunjel, telemea sau caşcacal. 
Ciupercile, bine spălate, se taie în felii subţiri. Ceapa tocată marunt se trece pentru un minut în uleiul încins, (o lingură de ulei) pe foc mic, se pun apoi ciupercile, sare  şi piper măcinat, după gust, lăsându-se să fiarbă la foc mic, acoperit, până ce scade toată apa ce şi-o lasă. Se aromează cu mărar şi pătrunjel tocat. Se poate renunţa la ceapa oarecum călită, aceasta fiind înlocuită cu frunze de ceapă verde, tocate şi adăugate când ciupercile sunt gata fierte.   Se păstrează acoperite pe un vas cu apă fierbinte, până când se pregăteşte omleta, după reţeta "Omletă simplă". Apoi se răstoarnă ciupercile pe jumătate din suprafaţa omletei, se împătureşte şi se lasă să alunece pe o farfurie. Se presară cu parmezan sau telemea sau caşcaval ras şi verdeaţă tocată. Se serveşte caldă.

Umplutură sote de mazăre
Ingrediente:
2 linguri cu vârf de mazăre boabe, 35 gr unt, 30 gr caşcaval, verdeaţă.
Mazărea, dacă este proaspătă, se fierbe în apă fierbinte, cu puţină sare, până când se moaie; se scurge bine de apă, se pun peste ea bucăţele de unt şi pătrunjel tocat. Se lasă deasupra unui vas cu apă  fierbinte, acoperită, pentru ca să se păstreze caldă, până când se pregăteşte omleta simplă. Apoi se procedează ca în reţeta de mai sus.  (Se poate folosi mazăre extrafină conservată, din cea dulce şi fragedă. În cazul ăsta se încălzeşte în apa în care a fost în cutie, după care se scurge şi se procedează ca mai sus....)

În funcţie de gusturi, ne putem folosi imaginaţia şi putem obţine cele mai delicioase umpluturi pentru omletă...
La cea din imaginea postată am făcut umplutura din cârnăciori foarte picanţi: i-am tăiat în felii subţiri, cam de 3 mm, i-am pus câteva minute într-o tigaie din teflon, fără grăsime, dar înfierbântată bine, şi după 3-4 minute erau gata rumeniţi. I-am turnat apoi, ca pe oricare altă umlutură peste omleta simplă, şi uite ce a ieşit:


vineri, 28 mai 2010

Omletă simplă



Ingrediente:
5-6 ouă, 50-60g unt (sau ulei), sare, piper, condimente după gust, verdeaţă..
Alegem  tigaia, ca şi dimensiuni, în funcţie de câte ouă folosim şi de grosimea pe care vrem să o aibă omleta.
Ouăle se sparg într-un castron; se adaugă un praf de sare, piper măcinat (şi alte condimente praf, după gust -eu prefer chilli!) şi cca 10 g unt topit sau moale ( cam cât o alună). Se bat bine ouăle cu furculiţa, până când compoziţia devine spumoasă ( 2-3 minute). Tigaia se înfierbântă fără grăsime, 3-4 minute, nu direct pe flacără, se adugă apoi unt sau ulei, atât cât să o acopere în strat subţire, de 1-2mm; grăsimea se va înfierbânta repede, tigaia fiind deja fierbinte. Se încearcă, picurând în tigaie puţin ou cu vârful furculiţei; dacă se rumeneşte imediat, se răstoarnă compoziţia de omletă dintr-o dată în tigaie, se lasă să se coaguleze la bază şi să se rumenească puţin, apoi se ridică de jur împrejur cu lama lată a unui cuţit ca să curgă compoziţia fluidă de deasupra sub omletă şi să se coaguleze. Omleta este gata atunci când deasupra este puţin cremoasă. Se taie în sferturi, se presară pătrunjel tocat mărunt ( sau alte verdeţuri- busuioc, mentă, mărar..) şi se serveşte imediat.
Poftă bună!


Sos remoulade

Ingrediente:
100 g muştar, 100 ml ulei, 20ml zeamă de lămâie (o lingură), sare, tarhon proaspăt, câteva capere murate, un castravecior acru.
Muştarul se freacă bine cu zeama de lămâie, apoi se adăugă în fir subţire uleiul. Castraveciorul se toacă mărunt, se scurge de zeamă; la fel şi caperele, se scurg de saramură.Se pun peste sosul deja pregătit, se adaugă sare după gust şi tarhonul tocat mărunt.
Se serveşte cu orice fel de carne fiartă sau friptă, caldă sau rece. Este delicios..
Poftă bună!

sâmbătă, 22 mai 2010

Peşte în sos de unt cu rozmarin şi capere

Ingrediente:
500 gr peşte ( preferabil alb), 150 gr unt, 1 lămâie, capere, rozmarin, sare, piper, 2 linguri făină, ulei, pătrunjel proaspăt.
Peste peştele curăţat se stoarce o jumătate de lămâie, se pune un praf de sare, se macină piper şi se lasă la macerat pentru 30 minute.
Se trece apoi prin făină, pe ambele feţe şi se prăjeşte în uleiul încins, până când face o crustă maro-aurie. Se scoate pe platoul de pe care se va servi.
Separat se pregăteşte următorul sos: într-un vas nu foarte mare (de aprox 1 litru) se pune untul la topit pe foc mic. Se adaugă zeama de lămâie, puţină sare, piper măcinat (după gust), o linguriţă rozmarin şi o lingură de capere (se găsesc la supermarket, conservate în saramură. După ce se scot din borcan, se pun într-o strecurătoare şi se trec sub un jet de apă rece).
Se lasă la fiert 5 minute, la foc mic. Se răstoarnă apoi sosul obţinut peste peşte şi se presară pătrunjelul tocat.
Poftă bună!


miercuri, 19 mai 2010

Paste cu legume înăbuşite



Astăzi am ales paste proaspete, vidate, Orecchiette, dar pot fi înlocuite cu oricare altele, la fel de bune..
Ingrediente:
250 gr paste făinoase, o ceapă, 2-3 roşii, 1dovlecel, un ardei gras, 2 căţei usturoi, 8-9 ciupercuţe, busuioc, pătrunjel, mentă, ulei, sare, piper, chilli.
Ciupercile curăţate se taie fâşii şi se pun într-un vas cu foarte puţin ulei încins. Se pune puţină sare sau puţin delikat, se acoperă vasul cu un capac; se ţine pe foc mic pană când dispare apa pe care şi-o lasă. Se ia vasul de pe foc şi se lasă în aşteptare.
Într-o tigaie încinsă se pune foarte puţin ulei de măsline ( atât cât să acopere suprafaţa tigăii, în strat de max 1 mm). În uleiul încins se pune usturoiul tăiat; se lasă aprox 1 minut, apoi se pune ardeiul gras tăiat felii subţiri. Se mestecă timp de 2 minute, după care se pun roşiile tăiate cubuleţe, dovlecelul, piper, chilli (proaspăt măcinate), busuiocul  şi menta. Se mestecă puţin pentru a uniformizează compoziţia şi apoi se pune capacul. Dupa aprox 10 minute de fiert la foc mic, se adaugă şi ciupercile, apoi ceapa tăiată solzişori.Din acest moment nu se mai acoperă vasul cu capac, se presează uşor feliile de ceapă, iar fierberea mai durează 1 minut, astfel încât ceapa sa ramână semicrudă.
Separat s-au fiert pastele în apă cu puţină sare ( se pun la fiert în momentul în care apa clocoteşte, iar timpul de fierbere este cel indicat pe pachet). Se scurge apa, folosind o strecurătoare şi, fără a le clăti cu apă rece, se încorporează în legumele aburinde. Se ornează apoi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Poftă bună!! 


Înainte:


























şi după..

marți, 18 mai 2010

Socată

Ingrediente:
1 kg zahăr, 10-12 flori de soc mai mari, preferabil proaspete, dar se pot folosi şi uscate, 2 lămâi, 150 gr zahăr pentru caramelizat, 9 litri de apă


Se fierbe zahărul (1 kg) cu 3-4 litri de apă timp de 10-15 minute. Astfel, datorită zaharurilor mai simple obţinute, se realizează uşor fermentarea, fără a adăuga socatei drojdie de bere.
Se toarnă lichidul fiert într-un borcan de 1o litri ( atenţie să nu se spargă borcanul! puneţi sub el lama uscată a unui cuţit mare de bucătărie). Completaţi cu apă rece, dar fără să umpleţi borcanul complet. Trebuie să lăsaţi un spaţiu necesar fermentării.
Puneţi florile de soc, spălate in prealabil,  şi cele două lămâi tăiate, cu tot cu coajă. Bineînţeles, după ce au fost spălate...
Pentru culoare, se caramelizează 150 gr zahăr, punând zahărul într-un vas care se lasă pe foc mic numai atât cât îi trebuie să-şi schimbe culoarea, devenind maro deschis, iar deasupra se formează puţină spumă. Se stinge cu 1litru de lichid deja preparat, se lasă să fiarbă până când se topeşte caramelul, apoi se adaugă în borcan şi se amestecă cu restul lichidului. Pentru mestecat, recomandabile sunt ustensilele din lemn sau plastic.Se acoperă borcanul cu un tifon şi se lasă la fermentat în bucătărie 3-4 zile, în funcţie de temperatura camerei, timp în care, o dată pe zi, se mestecă lichidul din borcan.
După ce a fermentat, se strecoară ( trebuie o sită mai deasă) şi se pune în sticle. Se poate consuma imediat, pus la rece în frigider, sau se poate păstra chiar şi 3-4 luni, depozitând sticlele astupate într-un loc răcoros. În cazul ăsta se şampanizează.


















Socul, un minunat arbust care încântă ochiul şi vindecă trupul...deja a înflorit!!

Cafeaua...la ibric, cu cardamom


Eu o prepar în ibric.
Pun apă rece, cafea ( de regula arabică)-3 linguriţe,o jumătate de linguriţă cardamom şi puţin zahăr. Omogenizez amestecul cu linguriţa şi apoi pun ibricul pe aragaz, la foc foarte mic.
Imediat ce se formează caimacul, îl iau cu grijă şi îl pun în cană.
Din nou ibricul pe foc... După primul clocot pun o parte din lichid în cană şi....pentru ultima oară, pun ibricul la foc (focul foarte mic!).
O las 1-2 minute să se odihnească în ibric şi apoi o torn în cană.
Este un deliciu....

Unii îi spun viciu...O fi, nu zic ba, dar eu m-am împrietenit al naibii de tare cu el şi, ca pe orice prieten, îl ador şi îl respect ...Suntem împreună de dimineaţă, până seara, târziu...


Cartofi cu chimen

Ingrediente : Cartofi,ulei, chimen,usturoi şi alte mirodenii Se curăţă cartofii, se taie în cuburi mai mari şi se pun la fiert pentru 10 min, în apă fierbinte, puţin sărată.Se scot apoi din apă şi se pun într-un vas Jena cu suprafaţa suficient de mare, astfel încât cartofii să nu stea unii peste alţii. Se toarnă peste cartofi câteva linguri de ulei, dar nu foarte mult, se împrăştie apoi o lingură plină cu chimen, un praf de delikat, piper măcinat,puţin chili măcinat, rosmarin, busuioc, mentă. Se mestecă cu grijă,cu o spatulă,astfel încât să nu se sfărâme cartofii, dar uleiul şi mirodeniile să îmbrace fiecare cub de cartof. Se pun apoi în vas 1-2 frunze de dafin şi 2-3 căţei de usturoi tocaţi (nu pisaţi). Se dă vasul la cuptor. În scurt timp fiecare cub de cartof va fi îmbrăcat într-o crustă aurie...e semn că preparatul poate fi scos din cuptor, îmbogăţit cu mărar tocat şi servit la masă... Poftă bună!!

Cartofi cu smâtână

Ingrediente: 500-600 g cartofi, 100 ml lapte, 200 ml smântână, 25 g făină (o lingură), 30g unt, 50 g parmezan sau un caşcaval mai tare, din lapte de oaie. Cartofii, curăţaţi de coajă, tăiaţi în cuburi mai mari(3cm),se pun în apă clocotită, foarte puţin sărată (apa trebuie să-i cuprindă pe toţi)şi se fierb 15 min. Apoi se scurg de apă şi se răstoarnă într-un vas de un litru şi jumătate, uns cu unt (preferabil vas Jena). Peste cartofi se împrăştie piper proaspăt măcinat (preferabil amestec de piper alb, negru, verde şi roşu), un praf de rosmarin, busuioc, (condimente după gust). Într-un castronel se freacă făina cu laptele rece, adăugat câte puţin, ca să nu se formeze cocoloaşe; apoi se adaugă smântâna, se amestecă bine şi se deşartă totul peste cartofi, cât mai uniform (fără să se amestece). Se presară apoi parmezanul ras şi se dă la cuptor pentru câteva minute. Cănd preparatul este gata, se împrăştie deasupra lui, din abundenţă, mărar proaspăt tocat. Se serveşte cald.