joi, 6 iunie 2013

Găluşte din cartofi, cu prune



















Este un desert minunat! Se poate face şi cu prune uscate,  dar este mult mai bun cu prune proaspete....Abia aştept sezonul prunelor româneşti, cele gustoase!!!
Ai nevoie de 4-5 cartofi nu foarte mari ( din care vor iesi cam 20 de galuste) fierti  (in coaja), pe care ii pasezi cand sunt calzi, ca pentru piure. Adaugi in cartofii pasati 2-3 oua, 1-2 linguri de zahar, 1-2 linguri de ulei si faina pentru a obtine un aluat usor de modelat. Apoi din aluatul asta faci niste biluţe, pe care le modelezi frumos intre palmele bine infăinate, căci altfel îţi rămân lipite de mâini. Este simpu! In fiecare biluţă am pus câte o prună şi apoi am mai modelat-o puţin. Prunele le pun pentru 30-50 minute in coniac, puţin zahăr pudră şi praf de scorţişoară.
După ce modelezi tot aluatul, pui biluţele într-o oală în care fierbe apă in clocot. Le poţi pune pe toate o dată, dar acum vezi şi tu, dacă oala este mai mică, te adaptezi....le fierbi pe rând. După ce le-ai pus la fiert,  mişti puţin vasul pe foc, pentru ca sa nu se lipeasca biluţele. Peste aprox 10 minute, ele se ridică la suprafaţă, semn că s-au fiert.
Le scoţi cu o spumieră (permite apei să se scurgă) şi le rostogolesti prin pesmet.
Pesmetul trebuie şi el pregatit puţin, adica incingi cam 50 grame de unt, pui pesmetul ( aprox.150grame), 100 gr zahar şi scorţişoară macinata (după gust). Mesteci continuu, la foc mic, sa nu se prinda de vas. Se caramelizeaza numai putin u, si-i gata pregatit pentru primit galustele....
Le pui pe un platou si le dai la rece.....Sunt absolut delicioase!!!!! 

Niciun comentariu: