Ingrediente:
frunze de lobodă, mai mari, ciuperci ( eu
prefer proaspete), orez, 2ouă, pastă de tomate, ulei de măsline, porumb dulce, legume (ceapă
şi usturoi verde, morcov, păstârnac, dovlecel, ardei gras), orez, condimente,
pătrunjel şi mărar verde.
Cantităţile le stabileşti după câte sărmăluţe vrei să
faci, iar ca şi proporţii, după gustul care vrei să predomine..sau în părţi aproximativ
egale, depinde ce vrei ....
Am spălat frunzele
de lobodă şi apoi le-am pus pentru câteva minute în apă fierbinte ( cu puţină
sare), după care le-am scurs de apă şi le-am lăsat în aşteptare.
Ciupercile,
curăţate, le-am pus pe foc, în puţin ulei de măsline, le-am acoperit cu un
capac şi s-au relaxat acolo până când s-a dus toată apa pe care şi-au lăsat-o. După
ce s-au răcit puţin, le-am trecut prin bătrâna maşină de tocat carne...
Ca să nu mă
plictisec până când mi s-au răcit cupercile, m-am ocupat de legume- adică le-am
curăţat/spălat, am dat pe răzătoare morcovul, păstârnacul şi dovlecelul, iar
restul le-am tocat, după care le-am trecut câteva minute prin puţin ulei bine încins.
Am adăugat orezul spălat bine, şi după aproximativ un minut, am pus puţină
pastă de roşii. Amestecul ăsta a mai stat la foc mic, acoperit cu capac, foarte
puţin (cam 2 minute).
A venit apoi momentul
hotărâtor: combinarea ciupercilor, reci şi relaxate, cu legumele (şi ele
răcite, pentru a nu se coagula oul)...Şi pentru că simţeau nevoia unor
ajutoare, le-am dat condimente ( piper şi delikat), verdeaţă şi ouă...
Gata! Frunzele de lobodă
erau numai bune să primească compoziţia , ceea ce s-a şi petrecut.
Peste sărmăluţele
aşezate într-o cratiţă, am pus pastă de roşii, piper, dafin şi puţină apă fierbinte
(nu mai multă decât trebuie să ajungă la nivelul lor, fără să plutească în apă,
că nu au de ce pluti) şi au fiert vreo 20 minute la foc mic, acoperite cu capac.
Apoi le-am dat la cuptorul încins şi în 15 minute erau rumenite şi apetisante....(am
stors deasupra lor foarte puţină zeamă de lămâie...)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu