duminică, 27 iunie 2010

Crap cu mămăliguţă şi saramură


Peste bucăţile de crap, curăţate bine, pui puţină sare şi condimente din belşug ( piper şi rozmarin măcinat, tarhon bine mărunţit) şi le laşi  o vreme la rece, în frigider. Apoi le treci prin făină, pe ambele părţi, şi le prăjeşti în uleiul bine încins.
Pentru mămăliguţă, ar fi bun un vas de fontă... Vezi să pui mălaiul după ce apa, în care ai pus puţină sare, începe să fiarbă. O laşi să fiarbă pe îndelete, la foc mic, pentru că este mai gustoasă!
Cureţi o căpăţână de usturoi, pui puţină sare şi îl pisezi bine, bine. Apoi toci 2 ardei iuţi, chiar şi din saramură, îi pui peste usturoiul pisat şi torni puţină apă....iar deasupra, verdaţă tocată...
Uite cum arată!

sâmbătă, 19 iunie 2010

Crap la cuptor

Ingrediente:
Peşte, morcov, ardei gras, ceapă, usturoi, condimente ( piper, chili si rozmarin măcinat,tarhon, mentă, dafin), verdeaţă, un pahar cu vin sau zeamă de lămâie din abundenţă, roşii în bulion.
Peştele curăţat se sărează puţin, se condimentează bine şi se ţine la rece câteva ore ( eu l-am ţinut de seara până dimineaţa şi a fost f bine!).Se trece prin făină pe ambele părţi şi se prăjeşte puţin, in ulei bine încins.
Legumele curăţate se asează într-un vas de Jena (sau altfel de vas!), se pun apoi: dafinul, menta, un praf de sare, puţin rozmarin uscat, apoi se aşează peştele parţial prăjit, peste care se răstoarnă 2-3 roşii cu sucul în care au fost conservate, vinul sau zeama de lămâie şi se dă vasul, pentru 15-20 minute, la cuptorul bine încins. Se presară verdeaţa şi se serveşte cald. Iese ceva delicios şi super gustos....
Poftă bună!     

duminică, 13 iunie 2010

Peşte lin cu legume


Ingrediente:
Peşte, un dovlecel, un morcov, un cartof, un ardei gras, o ceapă mică, 3-4 căţei de usturoi, rădăcină ghimbir, ¼ pachet unt, condimente, o lămâie, verdeaţă.

Peste peştele curăţat, tăiat în felii de 2cm (perpendicular pe coloana vertebrală, fără cap), se pune sare, chili măcinat, piper măcinat, tarhon (eu pun şi busuioc uscat şi mentaă), zeamă de lămâie şi se lasă la macerat apox 30 minute. Apoi se dă prin făină, pe ambele părţi ( vezi să  fie cât mai bine scurs de lichidul în care a stat la macerat) şi se prăjeşte pe ambele părţi până când devine auriu ( uleilul din tigaie este deja ine încins, iar focul la prăjit este moderat).
Se curăţă legumele si se taie cubuleţe. Într-un vas de teflon se pune untul la încins. Se adaugă usturoiul tocat cu cuţitul, puţin ghimbir tocat, ardeiul gras, piperul şi chili. După 1-2 minute se pun celelalte legume ( cartoful, dovlecelul şi morcovul), condimente (praf, nu lichid), se acoperă vasul cu un capac şi se înăbuşă timp de 10-15 minute. Nu este nevoie de lichid suplimentar; este suficient cel lăsat de legume.Apoi se pune ceapa tăiată solzişori şi se mai lasă pe foc 1 minut, fără capac. Se presară verdeaţă tocată şi se servesc alături de linul prăjit.
Poftă bună! 


joi, 10 iunie 2010

Salata asortata

Ingrediente:
1/3 varza,2 rosii, 2 castraveti, 1 morcon, o ceapa, verdeata, seminte susan.
Se taie legumele, (morcovul se da pe razatoare), se adauga sare, ulei si zeama de lamaie ( sau otet) dupa gust; se  amesteca usor, apoi se presara verdeata tocata (marar si patrunjel)  si semintele de susan ( pe care eu le folosesc din plin!).

miercuri, 9 iunie 2010

Cartofi noi cu smântână şi mărar


Ingrediente:
Cartofi noi, un ou, smântână, unt, condimente, mărar, pătrunjel. 
Cartofii noi se pun într-un vas cu apă rece, li se rade coaja subţire , se spală bine şi apoi se taie în jumătăţi sau sferturi, după cât sunt de mari. Se pun apoi la fiert în apă clocotită (atât cât să îi cuprindă pe toţi), în care nu am uitat să punem puţină sare sau numai o linguriţă delikat şi 2-3 linguri sos de soia. Se fierb 15-20 min. Între timp se curăţă un ou fiert tare, gălbenuşul se sfărâmă cu furculiţa de pereţii unui vas mic ( un castron), iar albuşul se taie mărunt.Peste oul astfel pregătit se toarnă 200-300 gr de smătână, puţină zeamă de lmâie, un praf de sare, piper macinat, chili măcinat, un praf de mentă şi busuioc. Se omogenizează prin mestecare cu  furculiţa.
Cartofii fierţi, scurşi bine de zeamă, se pun pe farfurie, se presară câteva cubuleţe de unt, se toarnă apoi sosul de smântănă şi la final se presară din belşug mărar şi pătrunjel tocat. Se servesc calzi.