luni, 19 aprilie 2010

Sos alb


Sos alb
Ingrediente: 25-30 g faina, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare
Este un sos a carui consistenta variaza in functie de preparat.
Faina si untul se infierbanta intr-o cratita de 1 l, dar nu direct pe foc, numai un minut,amestecand continuu si avand grija ca faina sa nu se coloreze deloc. Apoi se stinge cu laptele fierbinte, adaugat treptat, amestecand pentru a se desface eventalele cocoloase de faina.Rezulta un sos omogen.Se potriveste de sare si facultativ se pune zeama de lamaie, dupa gust, dar numai dupa ce s-a luat cratita de pe foc.Se pune apoi, pentru aroma, patrunjel sau marar tocat.
Se mai pot adauga, cat este inca fierbinte, dar fara sa fie pe foc, 100 ml smantana, batuta pana cand se omogenizeaza, sau 100ml smantana batuta cu 1-2 galbenusuri .
Acest sos se recomanda pentru legume fierte,bine strecurate. Acestea se pun in vasul din care urmeaza a se servi, uns in prealabil cu unt sau margarina, si peste ele se rastoarna sosul. Fara a amesteca sosul cu legumele, se introduce vasul la  cuptorul incins,unde se lasa cateva minute.
 Pentru preparate cu oua, se poate aroma sosul pregatit ca mai sus cu cateva ciuperci, fierte separat in putina apa; se acreste si se aromeaza dupa gust.

Niciun comentariu: