luni, 19 aprilie 2010

Oua romanesti


Stiai ca:
deoarece greutatea unui ou variaza intre 35 si 70 grame, ingredientele recomandate in retete sunt stabilite pentru o greutate medie de 60 grame?
-la unele oua, cand se desprinde galbenusul de albus, ramane o cantitate apreciabila de albus lipita de coaja, pe care, daca nu o recuperezi, lipsa ei poate compromite preparatul?
-oul este proaspat daca are membrana galbenusului intacta atunci cand se desprinde de albus?
-fiecare ou se sparge deasupra unei farfurii, nu direct in preparat?
-daca albusul care trebuie batut spuna are o urma cat de mica de galbenus, spuma nu va mai fi tare?
-pentru o spuma tare, se foloseste numai zahar tos, zaharul pudra inmuind spuma?
-pentru ca zaharul tos sa se topeasca mai repede, se pune odata cu el o lingura de zeama de lamaie?
- la un ou de 60 grame, albusul cantareste cca 32 g, galbenusul cca 22 g, iar coaja cca 6 g?

Ouă româneşti:
Într-o cratiţă de 2 l se pune apă la fiert ( mai mult de jumătate), se adaugă o linguriţă rasă de sare şi 2 linguri de oţet. Se sparge  fiecare ou pe rând, într-o farfurie, pentru a evita riscul ca vreunul să fie alterat.Se lasă apoi oul să alunece încet în apa care fierbe. Se procedează la fel cu fiecare ou. Timpul de fierbere este de 1-2 minute, până când se coagulează albuşul, gălbenuşul rămânând moale. Daca se ţin prea mult în apă clocotită, se întăreşte albuşul. Se scot cu spumiera, scurse bine de apă. Se aşeză pe o farfurie caldă, iar deasupra se pun bucăţele de unt şi pătrunjel tocat.
Se servesc fierbinţi. 

Niciun comentariu: