luni, 28 martie 2011

Piure de urzici

Ingrediente: urzici, usturoi verde,patrunjel, putin ulei, putina faina, un ou....si multa pasiune!
Ieri am pregatit un minunat piure de urzici...Se face extrem de simplu. Are un singur mare defect: este prea bun si se mananca imediat!!!!
Am fiert urzicile (  foaaaarte bine alese de corpuri straine si spalate bine, bine) 15 minute in apa deja fierbinte, fara sare ( din decoctul obtinut, am baut o portie buna, motiv pentru care nu am pus sare...). Am  incins putin ulei de masline, am pus destul de multe fire de usturoi verde tocat marunt si apoi, dupa 1-2 minute, am turnat urzicile fierte, dar fara zeama. Le-am pasat, atat cat s-a putut, acolo, in cratita, cu o lingura de lemn, apoi am turnat peste ele putina zeama din vasul in care fiersesera ( am apreciat din ochi, astfel incat sa nu devina prea zemoase). Au mi fiert vreo 5 minute.
Am dizolvat apoi bine o lingura de faina ( adica am amestecat-o cu putina apa rece, pana cand a capatat consistenta unei creme) si am turnat-o peste urzici. Nu uita sa pui putin delikat! Le mai lasi sa fiarba, la foc mic, vreo 5 minute si gata...ai grija,  ca dupa ce ai pus faina, se pot prinde usor de fundul vasului. Acorda-le atentia cuvenita... :)
Presari o mana de patrunjel verde, tocat....Eu am mancat cu un ou ochi alaturi, pregatit in apa fierbinte, cu sare si otet de mere, si un cubulet de unt deasupra...
Un deliciu..... as manca in fiecare zi....

Urzica...






Te rog, nu ignora aceasta minune a Naturii....Multumeste-i ca exista si apoi profita de faptul ca ti se ofera, asemeni celorlalte plante, neconditionat.....
http://www.farmaciata.ro/nutritie/item/186-urzica-un-ajutor-bun-la-toate

sâmbătă, 26 martie 2011

LEURDA

Leurda, o planta aparent banala, al carei VERDE ne incanta ochiul...si cam  atat, pentru cei mai multi dintre noi!!! Pentru ca este momentul din an in care aceasta planta ni se ofera neconditionat, iata doua articole care sa ne ajute sa-i acordam respectul, atentia, ce i se cuvin....











http://www.armonianaturii.ro/Leurda-excelent-purificator-al-sangelui.html*articleID_867-articol

http://www.formula-as.ro/2009/861/medicina-naturii-44/leurda-10896



vineri, 25 martie 2011

Crap la cuptor

Ingrediente:
crap, legume (ceapa, praz, morcov, dovlecel, mazare), un pahar vin, o lingura capere, masline, ghimbir, condimente pentru peste, 3 catei usturi, dafin si piper, verdeata (leurda, din care am folosit si pt ornat farfuria), 1/4 cutie rosii in bulion.

Asa arata si nu-i deloc greu de preparat....gat despre gust, n-am ce spune! Apreciaza tu dupa ce-l incerci... :)



















Aseara am curatat pestele si l-am lasat pana astazi in frigider, in compania unui gros strat de condimente (speciale pentru peste) si zeama de lamaie. Astazi l-am dat prin faina si l-am prajit putin.
I-am pregatit apoi un pat din legume, o lingura capere, masline (cateva negre si cateva verzi, umplute cu gogosar), am ras putin ghimbir, am pus condimente din plin, vinul si rosiile si apoi l-am dat la cuptor pentru 20 minute. Dupa ce s-a rumenit si am oprit focul, am presarat  frunze de leurda tocate marunt; este o planta minunata, cu pregnant gust de usturoi).







































sâmbătă, 19 martie 2011

Supă din legume


Ingrediente folosite acum de mine:
o ceapă, o jumătate fir de praz, un morcov mai mare, o rădăcină pătrunjel, doi dovlecei, un ardei gras, cam un sfert dintr-un broccoli, tăieţei, ¼ dintr-o cutie cu roşii în bulon, o lingură seminţe chimen, delikat, verdeaţă.
Am pus toate legumele spălate, curăţate (mai puţin broccoli) la fiert, în apă fierbinte.Am adăugat o lingură de seminţe chimen şi delikat după gust. Am lăsat la fiert 10 minute, apoi am adăugat broccoli (dacă-l puneam de la început, se sfărâma; fierbe foarte repede), roşiile şi tăieţeii. Le-am mai lăsat să fiarbă 4, max 5 minute, am oprit focul , am pus verdeaţă şi... gata! La masă!
Se poate acri, după gust, cu puţină lămâie. Poţi diversifica legumele, în funcţie de ce îţi place şi de ce ai în casă....(de exemplu, o gulie ar fi fost super, dar n'a fost în casă.....) Dacă vrei, poţi să faci şi nişte crutoane...

miercuri, 16 martie 2011

Salată de primavară cu susan

Uite o banală salată de primăvară, pe care am transformat-o într-un preparat delicios, folosind seminţe de susan....
Încearcă! Este super bună...
:)

duminică, 13 martie 2011

Budinca ...broccoli si ciuperci!

Ingrediente:
broccoli, ciuperci, oua, cascaval, unt, condimente.
Am asezat un rand de buchetele de broccoli ( curatat, spalat) intr-un vas de jena tapetat cu unt; am presarat putin delikat si piper.





















Ciupercutele, curatate,taiate sferturi, le-am  tras prin unt ( si piper), la foc mic, pana cand s-a dus toata apa pe care si-au lasat-o, apoi le-am amestecat cu doua oua ( evident, dupa ce s-au racit, ca sa nu se coaguleze albusul!) si le-am turnat peste broccoli; deasupra lor am pus cuburi de cascaval.





















Am asezat inca un rand de buchetele de broccoli, am condimentat bine, am stropit cu sos de soia si apoi am turnat cinci oua batute bine. Am ras cascaval si am dat vasul la cuptor, iar dupa ce s-a rumenit, am mai pus deasupra cascaval ras.Iata-l cum arata inainte de coacere:





















Si dupa ce l-am scos din cuptor:





















Se serveste calda, pentru a nu se intari cascavalul.
Este delicioasa aceasta budinca...Pofta buna!



sâmbătă, 12 martie 2011

Legume innabusite


Ingrediente:
1/2 brocoli, 1 dovlecel mic, 1/2 ardei gras, 3 linguri mazare, 1 morcov, 6-7 ciupercute, 3-4 catei usturoi, o ligura de orez, sos de soia, putin unt, condimente.
(bineinteles, cantitatile pot varia....la fel si legumele folosite; asta am folosit eu stazi:)  )

Am fiert putin orezul si apoi l-am rugat sa ma astepte.
Ciupercutele, curatate si taiate sferturi, le-am pus pe foc, in putin ulei, pana cand s-a dus toata apa pe care si-au lasat-o. (Vasul a fost acoperit cu capac, iar focul a fost dat incet). Am presarat peste ele putina sare si le-am stropit cu sos de soia.
Intre timp, am curatat legumele, am taiat morcovul si dovlecelul in cubulete, iar brocolii a fost dezmembrat: desfacut in buchetele....
Intr-o tigaie (woc), am pus putin unt si cand s-a incins, am pus pentru un minut cateii de usturoi taiati. Apoi am adaugat ardeiul gras taiat si el, si dupa un alt minut, restul de legume. Le-am stropit cu sos de soia, am adaugat condimentele mele preferate, din care nu a lipsit piperul si menta, apoi le-am acoperit cu un capac pentru 10 minute. 
Am adaugat ciupercutele care asteptau momentul intlnirii cu restul ingredientelor, si dupa alte 5 minute, am oprit focul si am imprastiat deasupra compozitiei orezul ( care incepuse sa se plictiseasca, asteptandu-ma!). Le-am lasat acoperite vreo alte cinci minute, timp in care au facut schimbul de arome, apoi.... le-am pus in farfurii...Un deliciu!!!