miercuri, 21 iulie 2010

Tort de ciocolata

Ingredinte
9 oua, 700 gr zahar, 3 linguri  faina, 75 gr cacao, 200 gr nuca macinata, cateva stafide, eventual coji de portocala, 1 pachet unt, o cutie (mijlocie) crema finetti, 100 ml apa, ciocolata pentru ornat (fulgi de ciocolata), esenta de rom.
500 gr zahar (pudra), apa si pachetul de cacao se pun pe foc pentru 10 minute,  preferabil nu direct pe flacara, sau intr-un vas cu peretii mai grosi. Se mesteca mereu in compozitia asta, apoi se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit bine, se pun cele 9 galbenusuri pe rand, mestecand bine, bine, dupa fiecare.
Se bat albusurile spuma tare, se pune nuca macinata, faina si 2/3 din crema pregatita anterior. Din compozitia asta se coace blatul.
Se pregateste un sirop din apa si zaharul ramas (pentru sirop nu trebuie facut pudra). Cand s-a racit, se pune esenta de rom.
Blatul, deasemenea racit bine, bine, se taie, in functie de grosime, in 2 sau 3 foi. (Eu l-am taiat in 2, caci a fost copt intr-un vas cu diametrul mai mare). Se insiropeaza fiecare foaie, iar intre ele se intinde o crema facuta din pachetul de unt ( frecat bine, bine), crema finetti si cantitatea de 1/3 crema pastrata ( celelalte 2/3 s-au pus in blat). Tot intre foi se pun si cateva stafide tinute un timp in rom, sau  coji de portocala. Se intinde crema si deasupra tortului, apoi se orneaza cu fulgi de ciocolata. Este super bun!!



2 comentarii:

Anonim spunea...

Am copiat reteta.
O sa incerc reteta ta, desi am oroare de a aplica estrictamente cantitati si ingrediente, dar cum resultatul estetic ii agradabil, gustul deduc ca trebuie sa fie unul bun datorita ingredientelor.

Nu inteleg mult de astrologie, si cred ca mi-am dat toate silintele sa o inteleg ca stiinta avand in vedere ca studiez fizica, dar cred ca renunt la idee, ca nu ii gasesc inca rationalul.

Am scris poate ca o incercare de a explica deasemenea cum am ajuns la "bucataria ta".

Aici poate cu siguranta ma mai intorc ca este ceva palpabil al menos.
Felicitari si numai bine.

Mihaela spunea...

Iti Multumesc pentru vizita! Ma bucur tare mult sa am musafiri....
Din motive de toate felurile, o vreme am stat putin cam departe de acest blog...mi-am promis sa nu se mai repete....:)
Tortul se face extrem de simplu, iar la cantitati, sa nu crezi ca eu nu fac rabat de la cele scrise....apreciez asa, inginereste...:)
Daca mai treci pe aici, m-as bucura sa aflu cum ti-a iesit tortul...
:)