joi, 29 septembrie 2011

Legume....si cascaval!


Nici nu stiu cum ca definesc aceasta mancare, caci am improvizat-o in timp ca curatam legumele, dar pot sa spun ca ceva mai bun, nu putea sa-mi iasa!!!!

Am folosit o vanata, doi dovlecei, un sfert de conopida, o ceapa rosie, doi ardei grasi, cateva rosii, putin usturoi, oregano, 6 oua.

Dovleceii si vânăta, taiate rondele, impreuna cu cunopida si un ardei gras, le-am fiert 5 minute, in apa cu putina sare. Le-am scurs, si dupa ce s-au racit putin, le-am pus in straturi intr-un vas de jena uns cu putin ulei si tapetat cu pesmet.Dupa primul strat de legume am presarat putin delikat, oregano, doi catei de usturoi tocati si cascaval ras. La fel si dupa urmatorul, dar am pus ceva mai mult cascaval, apoi rondele de rosii ( nefierte), celalalt ardei gras si din nou oregano. Am amestecat bine cele 6 oua, am pus o lingura de pesmet si am turnat copozitia peste legume.
Dupa 20 minute de stat la cuptorul bine incins, am scos vasul, am presarat din nou o mana de cascaval si l-am mai lasat in cuptor, dar cu focul stins. Peste 5 minute aratau asa: 



duminică, 25 septembrie 2011

Tartine

Ce zici de o tartina cu crema de conopida?
Fierbi cateva minute conopida in apa ( deja fierbinte) cu un strop de sare, o scurgi de apa, o mixezi, pui putina maioneza (nu foarte multa; daca vrei, poti face maioneza din ulei si mustar, cu putina zeama de lamaie; eu acum am facut maioneza cu ou) , usturoi pisat si marar tocat.
  

vineri, 23 septembrie 2011

A venit toamna...


"...mă apropii de pietre şi tac,
iau cuvintele şi le-nec în mare.
Şuier Luna şi o răsar şi o prefac
într-o dragoste mare".

joi, 22 septembrie 2011

Tocanita de ciuperci

Am facut astazi o delicioasa  tocanita din ciuperci ( cu mamaliguta!!!)...
Am folosit  500 gr ciuperci proaspete, o ceapa rosie, un ardei tot rosu,  5-6 catei usturoi, ulei, 2 linguri de faina, condimente, verdeata.
Am pus ciupercile, dupa ce le-am curatat sub jet de apa, intr-un vas in care era putin ulei incins si le-am lasat sa fiarba incet, acoperite cu un capac, pana cand s-a dus toata apa ce si-au lasat-o. Apoi am pus ceapa tocata si ardeiul,  tocat si el si piper macinat. Le-am lasat sa fiarba vreo 3 minute. Intre timp am dizolvat faina cu un pahar de apa, am pus putin delikat si am turnat compozitia asta peste ciuperci. Am adaugat putin cimbru si am lasat la fiert, la foc mic, 10 minute, dupa care am  oprit focul si pus usturoiul pisat cu un praf de sare si patrunjel verde. Am lasat-o acoperita cu un capac vreo 5 minute, ca sa se intrepatrunda bine aromele. In paralel cu toate astea, s-a facut o minune de mamaliguta...:)







sâmbătă, 17 septembrie 2011

Conopida la cuptor

Este atat de  buna!!!   Iti propun sa incerci si tu...
Cand este gata, arata  asa:
















Dar ajungi aici dupa ce:
-cureti sub jet de apa conopida, o desfaci in buchetele si o pui la fiert in apa fierbinte cu putina sare ( eu pun si sos de soia, din cel mai simplu posibil).
-o scoti din apa si o lasi sa se raceasca
-ungi un vas de jena cu ulei si il tapetezi cu pesmet
-asezi conpida, presari pesmet, piper macinat, oregano si marar, vreo 3-4 linguri de smantana, razi cascaval din abundenta; amesteci trei oua cu 3-4 linguri de smantana si putina sare si imprastii pasta obtinuta cat mai uniform; dai apoi vasul la cuptorul foarte bine incins. Dupa vreo 15 minute, scoti vasul din cuptor si mai imprastii cascaval ras, apoi poti opri focul la cuptor, dar lasi vasul acolo pentru vreo 5 minute.
Am servit-o impreuna cu salata de sfecla cu mult hrean....
Suuuper buna!



duminică, 11 septembrie 2011

Supa de pui cu galuste

Este o supa usoara si deosebit de gustoasa.
Ingredientele folosite de mine: un pui de gaina ( de la mama de acasa!), morcovi, pastarnac, o ceapa, ardei gras rosu, sare, putin delikat, verdeata. Pentru galuste: gris si doua oua.   
Pun carnea la fiert, in apa rece, cu putina sare. (Sarea ajuta spuma sa se coaguleze si o pot indeparta usor). Dupa primul clocot, pun ceapa ( intreaga, pentru ca nu o suporta familia si  dupa fierbere, o inlatur!), morcovul si pastarnacul. Cand carnea este aproape fiarta, pun galustele, pe care uite cum le pregatesc: bat albusurile spuna, apoi pun galbenusurile, amestec foarte incet cu o lingura , apoi torn grisul, cat mai imprastiat, si amestec incetisor cu lingura. Pasta obtinuta nu trebuie sa fie tare. O las un minut, doua, dupa care o pun in supa cu o lingurita. Dupa ce am pus toata compozitia, torn foarte putina apa rece in vasul cu supa, peste galuste, si le las la fiert 7-8 minute. Dupa gust, pun si foarte putin delikat. Apoi verdeata tocata.


 Dupa supa crema de legume, asta este preferata mea....:)