sâmbătă, 21 mai 2011

Sărmăluţe din legume, în frunze de lobodă


Ingrediente:
frunze de lobodă, mai mari, ciuperci ( eu prefer proaspete), orez, 2ouă, pastă de tomate, ulei de măsline, porumb dulce, legume (ceapă şi usturoi verde, morcov, păstârnac, dovlecel, ardei gras), orez, condimente, pătrunjel şi mărar verde.
Cantităţile le stabileşti după câte sărmăluţe vrei să faci, iar ca şi proporţii, după gustul care vrei să predomine..sau în părţi aproximativ egale, depinde ce vrei ....
Am spălat frunzele de lobodă şi apoi le-am pus pentru câteva minute în apă fierbinte ( cu puţină sare), după care le-am scurs de apă şi le-am lăsat în aşteptare.
Ciupercile, curăţate, le-am pus pe foc, în puţin ulei de măsline, le-am acoperit cu un capac şi s-au relaxat acolo până când s-a dus toată apa pe care şi-au lăsat-o. După ce s-au răcit puţin, le-am trecut prin bătrâna maşină de tocat carne...
Ca să nu mă plictisec până când mi s-au răcit cupercile, m-am ocupat de legume- adică le-am curăţat/spălat, am dat pe răzătoare morcovul, păstârnacul şi dovlecelul, iar restul le-am tocat, după care le-am trecut câteva minute prin puţin ulei bine încins. Am adăugat orezul spălat bine, şi după aproximativ un minut, am pus puţină pastă de roşii. Amestecul ăsta a mai stat la foc mic, acoperit cu capac, foarte puţin (cam 2 minute).
A venit apoi momentul hotărâtor: combinarea ciupercilor, reci şi relaxate, cu legumele (şi ele răcite, pentru a nu se coagula oul)...Şi pentru că simţeau nevoia unor ajutoare, le-am dat condimente ( piper şi delikat), verdeaţă şi ouă...
Gata! Frunzele de lobodă erau numai bune să primească compoziţia , ceea ce s-a şi petrecut.
Peste sărmăluţele aşezate într-o cratiţă, am pus pastă de roşii, piper, dafin şi puţină apă fierbinte (nu mai multă decât trebuie să ajungă la nivelul lor, fără să plutească în apă, că nu au de ce pluti) şi au fiert vreo 20 minute la foc mic, acoperite cu capac. 
Apoi le-am dat la cuptorul încins şi în 15 minute erau rumenite şi apetisante....(am stors deasupra lor foarte puţină zeamă de lămâie...)

joi, 19 mai 2011

O sugestie de aperitiv...

Cateva mezeluri cu care am improvizat ceva bun, pe  un platou.
Ceea ce  "adapostesc" feliile de sunca presata este o pasta din ciuperci (pregatita ca si pentru drobul de ciuperci) cu maioneza pe un capat al platoului, respectiv o pasta din conopida cu maioneza la celalalt capat de platou; adica am oparit conopida, am sfaramat-o, am condimentat-o, inclusiv cu usturoi pisat si am amestecat cu maioneza) .

sâmbătă, 7 mai 2011

Drob de ciuperci


Ingrediente: 500-600 gr ciuperci champignon, 2 fire de ceapa verde, 2fire de usturoi verde, marar, patrunjel, leustean, 5 oua,condimente, putin ulei ( preferabil de masline). Este foarte simplu! 
Cureti ciupercutele si le speli bine, le rupi in jumatati, sferturi, nu conteaza, si le pui intr-un vas cu ulei incins. Acoperi vasul cu un capac si-l lasi la foc mic, pana cand se duce toata apa pe care si-o lasa ciupercile. Dupa care le scoti in alt vas, le lasi sa se raceasca putin,apoi le toci ( eu am folosit clasica masina de tocat carne). Amesteci compozitia cu cele 5  oua , cu ceapa, usturoiul verde tocate, cu verdeta,tocata si ea, pui condimente din belsug ( eu am pus si putin pesmet) si torni rezultanta intr-un vas de jena  pe care il dai la cuptor pentru 30minute. Cand este gata, arata cam asa:

Dupa ce s-a racit, este numai bun de savurat!!!!

Pofta buna!!! :)

Linte

O mancare deosebit de gustoasa: din linte.
Eu am folosit linte verde. Am spalat bine o cana de linte. Am tocat doua fire de ceapa verde si unul de usturoi si le-am tras prin uleiul incins ( ulei de masline) cam 2 minute, apoi am adaugat un morcov ras, un ardei gras, rosu, tocat , o jumatate cutie rosii in bulion,o cana de apa, putin delikat si am lasat sa de-a in clocot, apoi am turnat boabele de linte, putin sos de soia si piper. Am lasat sa fiarba la foc mic si dupa vreo 30 minute, era gata ( boabele erau fierte, iar apa scazuse complet). Am luat vasul de pe foc, am presarat patrunjel verde tocat si l-am acoperit pentru vreo 10 minute, timp in care aromele s-au intrepatruns iar rezultatul a fost un deliciu....





joi, 5 mai 2011

Budinca din legume

O improvizatie de moment, cu  un gust delicios...Merita incercata!
Am  curatat si oparit un broccoli, timp de 4 minute, in apa fierbinte cu sare. L-am scurs bine de apa si l-a pus intr-un vas de jena. Am completat cu: ardei rosu gras, tocat fideluta, 3 ciupercute curatate si tocate, dar ne oparite in prealabil, un usturoi verde tocat, o jumatate de dovlecel ras, cateva masline fara samburi ( nesarate, tinute in otet diluat cu apa si zahar). Peste toate astea am presarat condimente,  piper proaspat macinat, sos de soia si am stropit cu ulei de masline.

















Am dat vasul la cuptorul bine incins, pentru 15 minute,apoi am turnat peste compozitie 5 oua omogenizate bine (albus/galbenus) si am ras cascaval.
















Dupa alte 10-15 minute de stat la cuptor, rezultatul este asta:
















Pofta buna!   :)